Raspresentation

Historik

1961 föddes en kattunge med vikta öron på en bondgård i Skottland, nordväst i Dundee.
En fårherde vid namn William Ross blev intresserad av den ovanliga katten och frågade bonden om han kunde få en kattunge efter den ovanliga katthonan som hade namnet Susie.
1963 födde Susie två kattungar med vikta öron och familjen Ross fick en vit honkatt som de kallade Snooks. Den moderna kattrasen Scottish Fold härstammar från denna honkatt.

Utseende

Huvud
Ansiktet är runt med vidöppna runda, stora ögon. Öronen på en foldad katt skall vara framåtvikta mot huvudet. Öronen på rakörad katt skall vara vanliga upprättstående av medium storlek. Ögonfärgen bör harmonisera med pälsfärgen.

Päls
Skall vara krispig och spänstig, tät och nästan som en brittpäls. Alla färger och mönster godtas, i både lång- och korthår. Samt vikörad (fold) och rakörad (straight).

Kropp och svans
Relativt satt och kort. Relativt kraftig kropp, korta och stadiga ben. Mycket lik ”britten” men absolut inte extrem. Medium till något längre, rörlig svans. God rörlighet i bakparti.

Temperament
Scottish Fold är milda, trygga och godmodiga katter. De är otroligt sociala och vänliga mot både människor och andra djur. Scottarna är smarta och finurliga och bär ofta saker i munnen. De är snabba i vändningarna men är sällan på högre höjder.